Historie
Det ikoniske runde lyseblå bygget vårt var i sin tid første flyplassterminal og restaurant da Fornebu Lufthavn åpnet 1. juni 1939.
Åpningen av flyplassen ble dokumentert på film:
Under 2. verdenskrig var flyplassen okkupert og man fortsatte bygging av flytårn, terminaler og verksteder.
Etter krigen fortsatte A/S Norsk Spisevognselskap restaurantdriften og det var veldig populært utfartspunkt for å se på fly og hvem som reiste.
Kapasiteten ble utvidet med en 2. etasje med dansegulv som ble flittig benyttet av lokal ungdom på 50-tallet.
Driften fortsatte inntil 1963 da den nye store terminalen på Fornebu ble åpnet. Deretter fungerte restauranten som kantine for flyvelederne, verkstedene og Luftfartsverket og som avgangshall for Forsvarets sivile flygninger.
Etter nedleggelse av Fornebu Lufthavn i 1998 startet noen ildsjeler «Cafe Odonata» i 2006 med cafe og selskapslokaler for innbyggerne på Fornebu.
Siste år er det ikoniske verneverdige bygget restaurert med nytt tak og nymalt lyseblå fasade. Innvendig er kjøkkenet totalrenovert. I prosessen har man så langt som mulig fjernet «fremmedelementer», dvs. vegger og detaljer bygget etter 1950 tallet. Alle de originale og tradisjonsrike elementene er beholdt for å skape en varm og autentisk atmosfære. Fargepalett benyttet er tidsriktig for 1930 tallet og med fargevalg som fremhever arkitektoniske detaljer i bygget. Hyllene i baren ble avdekket bak kledning og er originale fra 1939 og malt i original farge. Gelenderet til 2.etg. er restaurert tilbake til original med tre, tauverk og stål.
I de historiske lokalene finner du restauranten og baren i første etg. og en komfortabel salong i 2. etg. «Pursers Corner» kan bookes for middag eller som møterom.
Uteserveringen ble oppgradert i 2023 med plantekasser og møbler i samme stil som 1939.
Navnet «Cafe Caravelle» ble valgt for å ta opp arven etter «gamle Caravelle» som var en velkjent restaurant og møtested for innbyggere på Fornebu Lufthavn med god mat og stemning.
For de flyinteresserte kan det nevnes at Caravelle var en revolusjonerende ny flytype med jetmotorer, som brakte SAS inn i en ny era.
Bærum Kommune overtok som eier i 2019 for å utvikle området Flytårnet med vekt på kunst, kulturliv og aktiviteter som skal fylle bygningene fra gamle Fornebu flyplass med liv igjen.